Свет

На Нови Сад му се закануваат поплави

Во Словенија расте водостојот на реките, се стравува од поплави и одрони, дел од граѓаните се евакуирани

Претходните денови беше најавено зголемување на водостојот на Дунав, а прогнозите се дека реката ќе поплави делови од неколку населени места во Нови Сад.

„Сведоци сме дека во последните десет дена, по обилните врнежи во Дунавскиот слив, пред се во Баварија, во Германија и преку Унгарија, дојде до ненадеен скок на нивото на водата во тој дел.“, изјави Божидар Белош, од ЈВП. „Вода Војводина“.

„Не очекуваме, односно прогнозите што ги имавме досега беа нешто посилни, односно предвидуваа нешто зголемени нивоа кај Нови Сад, близу 550 сантиметри. Последните два дена прогнозите се омекнати, ќе биде некаде помеѓу 450 и 500, што значи редовна одбрана за оваа делница што беше најавена веќе во петокот, бидејќи тоа обично го правиме ден-два однапред, за да направиме подготовки“, додаде тој.

„А за делниците Бездан и Апатин се најавени и редовни одбранбени мерки со цел што поскоро да се процени состојбата на терен, како и во Нови Сад. Тоа значи дека ќе бидат поплавени небранетите делови на реката, односно помеѓу коритото и насипот, тоа се првенствено викенд населби, од кои некои се пониски, објасни Белос.

На почеток