Медиасет

Како се честита Курбан Бајрам

Косовец украл пари од џамија и цел месец се шетал слободно низ Скопје

Курбан Бајрам е еден од најважните исламски празници, кој се слави по светиот месец Рамазан. Овој празник започнува на 16 јуни 2024 година и трае следните три дена.

Курбан Бајрам ширум светот се слави меѓу муслиманските заедници. Муслиманите го пречекуваат Бајрам во своите домови, а во зори одат во џамии на утринска молитва, го чекаат изгрејсонцето и го молат Бајрам. Следува честитка. Потоа одат на гробиштата, а потоа се враќаат во своите домови, каде што се подготвуваат за жртвување на Курбан според правилата на шеријатот.

Бајрам шериф мубарек олсун: Ова е традиционален начин на поздравување кој се користи во турскиот јазик. Тоа значи „Бајрам да ви донесе благослов“.

Одговорот што потоа следи е: „Алах рази олсун (Алах да биде задоволен од тебе)“.

Се разбира, можете едноставно да го честитате празникот – Среќен Курбан Бајрам.

При честитањето најчесто се даваат подароци, особено на сиромашните, за да се сподели радоста на празникот.

Главниот симбол на Курбан Бајрам е жртвување на животно, обично овца, коза или говеда. Оваа жртва ја симболизира послушноста кон волјата на Алах.

Курбан Бајрам исто така ја нагласува важноста од споделување и солидарност со оние на кои им е потребна. Дел од месото од жртвуваното животно традиционално се дели на сиромашните, роднините и пријателите. Негува чувство на заедница и грижа за другите во заедницата.

Курбан Бајрам доаѓа по светиот месец Рамазан, за време на кој муслиманите постат од утро до зајдисонце. Тоа е време на молитва, интроспекција и духовна обнова, а Курбан Бајрам е можност да се прослави по еден месец на одрекување и духовна дисциплина.

За време на Курбан Бајрам, муслиманите извршуваат посебни молитви и ритуали во џамиите, заедно со нивните семејства.

На почеток