Македонија

(Видео) Јанкулоска добивала сугестии како да не заврши во затвор, нема зошто да му се извинува на Заев, а тој треба да размисли да и се извини на неа

Ексминистерката за внатрешни работи и осудена за „Тенк“, Гордана Јанкулоска, во поткастот „Претрес со Ландов“ зборуваше за пораките кои и биле испраќани и советите кои и биле споделувани, за да се спаси од одење во затвор.

„Од самиот почеток јасно ставив до знаење до каде е границата кога сум јас во прашање. Иако кон мене немаше директна понуда структурирана на начин ‘направи го ова, за да добиеш тоа’, сепак, имаше од време на време по некоја добронамерна сугестија, како би можеле некои процеси да течат поинаку, споделени размислувања. Тоа беа најчесто луѓе кои доаѓаа во кругови каде јас се движам, ги познавам. Не се тоа луѓе директно од кругот кој ги водеше постапките, ама некако до нив стигале тие пораки, па тие ќе ги споделеле“, рече Јанкулоска во поткастот „Претрес“.

Прашана, што ја советувале тие „добронамерници“, додаде: „Тоа најчесто беше, абе види тој не го закачаат, овој не го закачаат, ти можеби ако не збориш многу и тебе ќе те остаат на раат. Тоа беше меѓуредови…“.

Јанкулоска кажа дека останала верна на принципите и вредностите.

„За да се извинам на некого, треба да имам причина. Јас немам проблем да се извинам, ако навистина постои причина. Човечки е да згрешиш, да ја препознаеш грешката“, рече Јанкулоска на прашањето дали ако му се извинила на Заев или СДСМ немала да заврши зад решетки.

Прашана, дали Заев треба да и се извини на неа, посочи: „Па мислам дека треба да размисли на таа тема“.

За деталите и одговорите на многу досега непоставени прашања:

На почеток