Македонија

ЦУК: Висока делегација од Националната управа за нуклеарна безбедност при Министерство за енергетика на САД на работна средба во ЦУК

Директорот на Центарот за управување со кризи (ЦУК), Стојанче Ангелов, одржа работна средба со висока делегација од Министерството за енергетика на САД (DOE – Department of Energy), Национална управа за нуклеарна безбедност, предводена од Тифани Бланшард – Кејс (Ms. Tiffany Blanchard-Case), заменик директор на ДОЕ / ГМС (DOE / GMS) и советник на министерот за глобална сигурност на материјали (GMS – Global Material Security).

Во делегацијата беа и Мет Сик (Mr. Matt Sick) – Откривање и одвраќање на нуклеарен шверц (Nuclear Smuggling Detection and Deterrence NSDD) – заменик менаџер за имплементација, Емили Инж (Ms. Emily Eng) – Менаџер на НСДД за Албанија (NSDD country manager for Albania), Емили Даглас (Ms. Emily Douglas) и г-ѓа Мојца Андријанчиќ (Ms. Mojca Andrijanič) НСДД (NSDD) – регионален претставник на НСДД (NSDD).

Цел на работната посета беше информирање за начинот на функционирање на Системот за управување со кризи (СУК), надлежнитe субјекти за радијациона и нуклеарна безбедност во Р.С. Македонија како и продлабочување на меѓусебната соработка.

На почеток