Свет

Се огласи адвокатот за денешното рочиште на осомничениот за убиството на Данка Илиќ

Адвокатот Иван Симиќ денеска, говорејќи за повторното судење на осомничениот за убиството на девојчето Данка Илиќ, Срѓан Јанковиќ, рече дека не е невообичаено доколку има некои нелогичности и противречности, а самиот обвинет секогаш може да го дополни сведочењето во текот на постапката што му претходи на поднесувањето на обвинителниот акт.

„Не можеме да лицитираме и да прејудицираме какви околности ќе се изјасни обвинетиот денеска, но можеме само врз основа на искуство да предвидиме дека веројатно ќе се откријат некои детали. Она што го слушнавме е дека обвинетиот негира дека на каков било начин имал контакт со исчезнатото девојче“, изјави Симиќ за Танјуг.

Симиќ вели дека некои медиуми со прогнозите за тоа што ќе каже обвинетиот при излагањето на својата одбрана, на некој начин ја доведоа во заблуда јавноста, создадоа забуна и некакви претерани очекувања во јавноста дека овој случај е решен.

Тој напоменува дека средствата за јавно информирање, медиумите мора да имаат одредена доза на воздржаност и умереност, особено во случај како овој кога се работи за дете, оценувајќи дека сензационалистичкиот пристап, теориите на заговор не придонеле за решавање на оваа ситуација во ниту еден случај.

Како што наведе, доколку се утврди дека праменот од косата пронајден во автомобилот на осомничениот, кој во моментов се вештачи на Биолошкиот факултет, потекнува од исчезнатото девојче, тоа ќе биде и предмет на оцена на докази во судската постапка.

„Овие лица се уште не се обвинети, за некој да биде обвинет прво треба обвинението да го провери советот на Вишиот суд, по што доколку се поднесе жалба на решението со кое се потврдува обвинението се проверува во самиот Апелација кога ќе влезе во правна фаза сила и обвинетиот станува обвинет“, објасни адвокатот.

На почеток