Свет

Осомничениот за убиството на Данка, Срѓан Јанковиќ на рочиштето откри зошто застанал на депонијата во Бањско поле.

Срѓан Јанковиќ, еден од двајцата осомничени за убиството на Данка Илиќ во Бањско поле, денеска повторно беше сослушан во Вишото јавно обвинителство во Зајечар. Тој остана на својата прва изјава дадена на почетокот на јуни, односно дека кобниот ден бил во Бањско поле во околината на Бор, како и на изјавата дека не ја видел Данка Илиќ, и дека тој ја удрил со службениот автомобил. Според Нова.рс, Јанковиќ денеска одговарал на дополнителни прашања од в.д. обвинител за околностите на кобниот ден во ова село.

Како што дознаваме, Јанковиќ подетално објаснил што се случило кобниот ден, поточно се што и било нејасно на обвинителката по првото рочиште.

„Тој го објасни и текот на движењето откако Данка наводно била удрена, односно објаснил дека причината за застанувањето кај депонијата на Старобањски е тоа што морал да направи телефонски разговор“, вели извор од Нова.рс. портал.

Да потсетиме, Јанковиќ на претходното рочиште на почетокот на јуни годинава потврди дека кобниот ден бил во тоа село кај Бор со неговиот колега од ПУК „Водовод“ Дејан Драгијевиќ, но и негираше дека двајцата виделе Данка Илиќ тој ден, како и дека ја удриле со службено возило. Но, она што остана незабележано се тврдењата на осомничениот Јанковиќ дека неговиот исказ во полиција бил изнуден, поради што Вишото јавно обвинителство Заечар отвори предмет.

„Вишото јавно обвинителство Заечар има оформено предмет во врска со околностите кои осомничениот Срѓан Јанковиќ ги навел на распитот во ова обвинителство, а за околностите на распитот во полиција“, изјавија за Нова.рс од В.Ј.Т. во Заечар.

На почеток