Медиасет

Данците спасија навивач од смрт пред мечот со Србија

Двајца дански навивачи станаа херои во Минхен откако му го спасија животот на еден млад Германец.

За време на Европското првенство, непосредно пред натпреварот помеѓу Србија и Данска, младиот Јонас колабирал на улица, а на помош му дошле храбрите Данци.

“Јас и мојот пријател сме многу погодени. Разговаравме со најблиските. Вечерашниот натпревар против Србија некако изгледа неважен. . Дојдовме на раскрсница и видовме млад човек од нашата лева страна, над кој имаше велосипед, велам: Изгледа чудно, ајде да одиме таму“, изјави тој за данскиот „BT.dk“.

Тие реагирале брзо, користејќи вештачко дишење додека не почувствувале дека Џонас повторно дише.

„Инстинктивно почнав да го удирам во срцето и по неколку удари го натерав мојот пријател да му даде вештачко дишење. Белите дробови му се Наеднаш почувствувавме дека малку дише“.

Набрзо пристигнала брза помош која ја презела грижата за Џонас.

“Успеавме да комуницираме со Џонас, тој беше многу збунет и немаше поим што се случило. Набрзо дојде брзата помош и полицијата. Им објаснив дека Џонас беше мртов кога го најдовме. Солзите почнаа да течат.”

Данските навивачи по инцидентот биле емотивно потресени, но успеале да спасат еден живот.

На почеток