Свет

Шверцувале кинески мигранти во Италија со скапи автомобили, поминувале и низ Хрватска

Италијанската полиција уапси банда која користела луксузни автомобили за да шверцува кинески мигранти во Италија. Шверцерите им ги земале пасошите на мигрантите и ги третирале како робови, пишува Гардијан.

„Шверцерите ги натераа мигрантите да се претставуваат како азиски граѓани, добро облечени, со малку багаж, патувајќи во моќни и скапи автомобили управувани од кинески државјани кои со години живееле во Италија и зборувале италијански“, се вели во соопштението на полицијата.

Инспекторите беа предупредени за можен синџир на трговија со луѓе откако кинески државјанин беше запрен на италијанско-словенечката граница во април за време на рутински проверки и беше откриено дека превезува четворица Кинези без документи.

„Тие открија постоење на конзистентен, континуиран проток на нерегуларни кинески државјани кои во мали групи биле пренесени до надворешните европски граници во земјите во кои влегле без виза“, се вели во соопштението на полицијата.

„Оттаму тие ги следеа со автомобил, преку Босна, Хрватска и Словенија, до италијанската државна граница“, се вели во него. Кинеските мигранти биле однесени во безбедна куќа во близина на Венеција, каде што останале ден или два пред да бидат однесени во области во Италија или други земји на ЕУ, како што се Франција и Шпанија.

„Трговците со луѓе ги одзедоа пасошите на мигрантите во безбедната куќа и оттогаш тие беа изложени на тешка експлоатација додека не се исплати долгот настанат за патувањето.

Мигрантите беа задржани без никаква можност за слободен живот, без медицинска помош, без ништо друго освен кревет и место за работа на неодредено време. Тоа било еден вид ропство“, соопшти италијанската полиција.

За време на акцијата, полицијата уапси девет наводни членови на мрежата за трговија со луѓе и идентификуваше 77 мигранти без документи. Многу од нив се жени и тинејџери на возраст од 15 до 18 години.

На почеток