Магазин

„Кралицата на Јадранот“ ќе заврши под вода: Познатиот град тоне до 3 милиметри годишно

Венеција или „Кралицата на Јадранот“ ќе заврши под вода до 2150 година, покажа новото истражување на италијанските научници од Националниот институт за геофизика и вулканологија (ИНГВ). Оваа студија, која ги анализира податоците за зголемувањето на нивото на плимата и слегнувањето на земјиштето, дава вознемирувачка слика за иднината на еден од најпознатите културни и туристички центри во светот, пишува Euronews.

Според истражувањето на INGV, нивото на плима во венецијанската лагуна се зголемува со брзина од околу 0,5 сантиметри годишно. Поточно, тој пораст варира од 4,22 милиметри на островот Лидо до 5 милиметри во Маламок, додека 5,91 милиметри годишно е забележано во Чоџија. Комбинирањето на овие податоци со сателитски податоци за слегнување на земјата помеѓу 2008 и 2023 година покажува дека одредени делови на Венеција, како што е плоштадот Свети Марко, ќе бидат трајно под вода со нивоа на вода до 70 сантиметри над сегашните нивоа.

Венеција, која ги носи прекарите „Кралица на Јадранот“, „Невеста на морето“, „Градот на мостовите“ и „Градот на водата“, со децении се соочува со се почести поплави. Западниот дел на градот, кој е еден од најчесто поплавените, бил под вода 58 пати во периодот од 2019 до 2023 година. Освен тоа, градот полека се навалува кон исток, што дополнително ја усложнува ситуацијата. Научниците открија дека Венеција тоне со брзина од 1 до 2 милиметри годишно, додека северните делови на лагуната тонат со брзина од 2 до 3 милиметри годишно.

Венеција го воведе системот MOSE, кој се состои од мобилни бариери на влезовите во лагуната. Овие бариери се подигнуваат за време на плимата и осеката за да се спречи водата да влезе во градот. Иако овој систем значително помогна да се намали зачестеноста на поплавите, експертите предупредуваат дека тоа е само краткорочно решение. Извештајот на Меѓувладиниот панел за климатски промени (IPCC) од 2021 година предвидува регионално покачување на нивото на морето од 28-55 сантиметри до 2100 година во оптимистичко сценарио или 63-101 сантиметар во песимистичко сценарио.

Подигнувањето на нивото на морето и слегнувањето на земјиштето доведуваат до сериозни еколошки и социо-економски последици. Тие вклучуваат забрзана ерозија на крајбрежјето, повлекување на плажите и сè почести морски поплави, кои негативно влијаат на населението и екосистемот на Венеција. Научниците предупредуваат дека се неопходни долгорочни стратегии за да се ублажат овие ефекти и да се зачува историското и културното значење на Венеција за идните генерации.

Венеција се соочува со предизвикот да преживее поради комбинација на природни процеси и климатски промени.

На почеток