Свет

Двајца мажи од Балканот се претставувале како федерални агенти во Америка: Бараале пари и се заканувале со имиграција

Двајца Романци беа уапсени од американските власти во Калифорнија. Двајцата тврделе дека се федерални агенти за имиграција и им се заканувале на имигрантите од Шпанија со депортација доколку не ги предадат сите пари што ги имале на нив.

Како што објави Телемундо, двајца Романци наводно ограбиле 11 лица во округот Оринџ.

Се верува дека бројот на жртви би можел да биде многу поголем. Се верува дека двајцата се поврзани со романска организирана криминална мрежа.

Според американската полиција, еден од измамниците наводно во текот на истрагата изјавил дека „мета биле мажи, Латиноамериканци затоа што имаат пари, не се паметни, не се караат и се плашат поради нивниот имиграциски статус, па затоа тие нема да повика полиција“.

Двајца Романци користеле лажни полициски значки и им се заканувале на жртвите дека ќе бидат депортирани доколку не им дадат картички и пари.

Извори од истрагата, на кои се повикува американскиот печат, тврдат дека двајцата Романци и самите се илегално во САД.

Секој од нив сега се соочува со 11 точки од обвинението, вклучувајќи грабеж, киднапирање поради грабеж и злосторства од омраза. Доколку бидат прогласени за виновни, им се заканува затворска казна од 29 години.

На почеток