Свет

Финска најави нов пакет помош за Украина во вредност од речиси 160 милиони евра

На 28 јуни, Финска го објави својот 24-ти пакет воена помош за Украина, кој се состои од одбранбен материјал вреден околу 159 милиони евра (170 милиони долари).

Вкупниот износ на воена помош обезбедена од Финска за Украина сега изнесува 2,2 милијарди евра (2,3 милијарди долари), соопшти финското Министерство за одбрана.

Според Институтот за светска економија Кил (IfV Kiel), кој ја следи меѓународната помош за Украина, Финска обезбедила и 239 милиони евра (255 милиони американски долари) хуманитарна и финансиска поддршка до крајот на април 2024 година.

„Финска е посветена на поддршката на Украина во нејзината борба против неоправданиот напад на Русија. Не се работи само за Украина, туку во крајна линија за правото на сите слободни нации да постојат. Ние Финците научивме од нашата сопствена историја колку е важно ова прашање“, рече финскиот министер за одбрана на Анти Хаканен.

Министерството соопшти дека од безбедносни причини не може да се прецизира конкретната содржина на пакетот помош и времето на нејзината испорака.

Во април, Финска и Украина потпишаа десетгодишен безбедносен договор, кој претседателот Володимир Зеленски го нарече „силен документ што ја докажува подготвеноста на Финска да продолжи да ја поддржува Украина во борбата против руската агресија“.

На почеток