Свет

Колку долго Атал ќе остане премиер? „Макрон има други планови“

Макрон: Во бомбардирањето на Газа се убиени деца и цивили, тоа нема никаков легитимитет

Откако францускиот претседател Емануел Макрон одби да ја прифати оставката на премиерот Габриел Атал, партиски колега, поради „стабилноста на земјата“, и покрај тоа што го загуби парламентарното мнозинство на вчерашните избори, прашање е колку долго Атал ќе остане премиер.

Како што пишува Би-Би-Си, Макрон морал да донесе брза одлука, а Габриел Атал јасно ставил до знаење дека е подготвен да издржи онолку долго колку што е потребно. Така, Атал ќе остане премиер „до ​​понатамошно известување“.

Претседателот има голем самит на НАТО во САД утре вечер, што значи дека тој навистина немаше простор да донесе брза одлука за тоа кој треба да ја води владата.

Но, клучниот збор овде е нестабилноста, која Макрон мора да ја избегнува. Неговиот министер за финансии, Бруно Ле Мер, штотуку предупреди дека најнепосреден ризик со кој се соочува Франција е „финансиската криза и економскиот пад“ поради политичката криза.

Големото прашање е колку долго ќе остане Атал. Левичарскиот Нов народен фронт бара претседателот да побара од нив да излезат со нивниот предлог, посочувајќи дека тие победиле на изборите и имаат право да формираат влада.

Да потсетиме, според францускиот устав, претседателот е тој што го назначува премиерот.

На почеток