Магазин

Климатските промени го уништуваат мовот на Антарктикот, научниците загрижени

Бујниот зелен мов на источен Антарктик, кој извира од мразот во текот на кратката сезона на растење во секое антарктичко лето, го уништуваат климатските промени, открива студијата.

Во студијата, чии резултати беа објавени во магазинот „Нејчр клајмет чејнџ“, се наведува дека вегетацијата на источниот Антарктик се менува брзо како одговор на сушната клима.

Додека западниот Антарктик и Антарктичкиот Полуостров се некои од местата на планетата што се затоплуваат најбргу, источен Антарктик досега не почувствува многу од затоплувањето на климата, така што научниците не очекуваа дека таму ќе видат големи промени во вегетацијата.

„Мовот е дом на мали животни, габи, лишаи и клетки на алги. Мовот е наш чувар на целиот екосистем“, рече научникот проф. Шерон Робинсон од австралискиот универзитет.

Источниот Антарктик стана постуден, ветровит и посув како резултат на комбинираните ефекти од климатските промени и оштетувањето на озонската обвивка и ова е првата студија што покажа дека тоа има погубно влијае врз тамошната вегетација.

Кликни за да коментираш

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

На почеток