Актуелно

Доделени наградите на СЕММ за најдобри новинарски трудови

Советот за етика во медиумите (СЕММ) денеска, преку видео-обраќање на Фејсбук, ги соопшти наградите од конкурсот за најдобри новинарски трудови поврзани со известувањето за пандемијата на коронавирусот (КОВИД-19), предизвиците и последиците од неа.

Прво место, според едногласната одлука на 3-членото жири, освои редакцијата на Истражувачката репортерска лабораторија за сторијата на тема „Несигурни дијагнози: Како лажно декларирани холандски тестови за КОВИД од Кина завршија во Македонија, САД и земјите на ЕУ ( https://irl.mk/nesigurni-diagnozi-kako-lazhno-deklarirani-kholandski-testovi-za-kovid-od-kina-zavrshia-vo-makedonia-sad-i-zemite-na-eu/ ). Сторијата опфаќа мошне релевантна и содржајна тема од поширок јавен интерес, којашто открива меѓународна мрежа на злоупотреби во име на профитот во време на пандемија.

Втората награда на годинешниот конкурс на СЕММ ја oсвои сторијата со наслов „ТВ 21 влезе во лабораторија, како се обработуваат тестовите со коронавирус“, на авторот Јовица Пауновски, објавена на Телевизија 21 (https://www.youtube.com/watch?v=_2qmrmePL-U&feature=youtu.be ). Се работи за репортажа која носи актуелна приказна од Лабораторијата на Факултетот за ветеринарна медицина, Скопје, каде што се обработуваат брисевите од пациенти со симптоми на Ковид-19. Репортажата ги објаснува постапките во правењето на тестовите за коронавирусот, условите и начинот на којшто се работи и луѓето кои се вклучени.

Жирито одлучи на годинешниот конкурс третата награда да ја поделат новинарски трудови на двајца автори.

Во првиот случај наградени се ТВ-прилозите „Битката за храна посилна од стравот од КОВИД-19“ (http://play.mrt.com.mk/play/40044?fbclid=IwAR0qHfT0aHf3lMaD_bvW5gj3_x9-GcJyeUx4eU9QasInsXvAfDVxyB5L1Cw ) и „Дијабетот – втор најголем ризик за коронавирусот“ (http://play.mrt.com.mk/play/40094?fbclid=IwAR1exTnKpyt2AYZfi46gwwRG9Gw6gE2za1HHZpSPyfrpWMVnxlpqOpzuKiQ ) на авторката Катерина Топалова, емитувани на МТВ.

Вториот серијал третонаградени стории се „Во село Баланци и во Дебар непосредно пред прогласувањето на кризна состојба“ (https://360stepeni.mk/video-360-vo-s-balantsi-i-vo-debar-pred-proglasuvaneto-krizna-sostojba/ ) и „Најголем број од новозаразените во последните недели се од неколку скопски општини и од Тетово – слика од терен“ (https://360stepeni.mk/video-najgolem-broj-od-novozarazenite-vo-poslednite-nedeli-se-od-nekolku-skopski-opshtini-i-od-tetovo-slika-od-teren/ ), на авторот Хекуран Акифи, емитувани во емисијата 360 степени, на телевизија Алсат – М.

Освен награди за најдобрите стории, жирито одлучи да додели и две пофалници. Првата пофалница се доделува за новинарскиот труд на авторот Петре Димитров за сторијата со наслов „Македонски маски, визири, тунели за дезинфекција, скафандери: Коронавирусот отвори и нови бизнис можности“ (https://emagazin.mk/makedonski-maski-tuneli-za-dezifenkci-a-skafanderi-koronavirusot-otvori-novi-biznis-mozhnosti/ ) , објавен на порталот Емагазин. Жирито одлучи да му додели пофалница на новинарот Зоран Јованоски, за сториите „Истражување: зошто ги нема, а и ако ги најдете се поскапи – маските, средствата за дезинфекција, ракавиците“ (https://360stepeni.mk/video-istrazhuvane-zoshto-gi-nema-a-i-ako-gi-najdete-se-poskapi-maskite-sredstvata-za-dezinfektsija-rakavitsite/ ) и „Во струшко Лабуништа раздвижено и по 5 починати и 20-ина заразени од коронавирусот“ (https://360stepeni.mk/video-vo-strushko-labunishta-razdvizheno-i-po-5-pochinati-i-20-ina-zarazeni-od-koronavirusot/ ) , емитувани во емисијата 360 степени, на ТВ Алсат М.

Со жирито претседаваше Венера Азизи, а негови членови беа и Емилија Петреска Камењарова и Герман Филков.

Како што истакна извршната директорка на СЕММ, Марина Тунева, без неуморната работа на медиумите и професионалното известување, на граѓаните ќе им недостигаа многу информации околу пандемијата на коронавирусот, ниту, пак, ќе беа во можност да се справат со мноштвото дезинформации, шпекулации и невистини кои што дополнително ја зголемуваат загриженоста и стравувањето кај јавноста.

Јавниот повик на СЕММ беше отворен за сите професионални новинари и редакции, кои објавиле свои стории во медиумите во Македонија, во периодот од 1 јануари до 31 мај годинава. На годинешниот конкурс се пријавија 62 стории од вкупно 35 автори, од кои 28 беа објавени на интернет портали, 10 во печатени медиуми, 13 на телевизија, 8 на радио и 3 на други медиумски платформи.

Наградите се доделуваат со финансиска поддршка од УНЕСКО и ЕУ во рамки на проектот „Градење доверба во медиумите во Југоисточна Европа и Турција – фаза 2“.

 фото: Архива

На почеток