Свет

Додиќ за поврзаноста со Путин: Украина е колатерална штета, а јас не сум ничиј играч

Српскиот член на Претседателството на БиХ Милорад Додиќ ги демантираше шпекулациите дека РС, според наводната директива на рускиот претседател Владимир Путин, работи на отцепување.

Додиќ за РТРС изјави дека тој не е ничиј играч, туку човек на српскиот народ и на Република Српска и дека во доменот на фантазијата приказната е дека Српска тајно се подготвува за отцепување и дека Путин му наредил да го стори тоа.

„Дваесет пати разговарав со Путин, па дури и се обидов да го придобијам, па му реков: „Ве молам претседателе, кога ќе го поделите или изедначите овој свет, внимавајте на нас, на што тој се смееше“, рече Додиќ.

Зборувајќи за ситуацијата во Украина, Додиќ рече дека Украина е колатерална штета за глобалните односи и дека Русија интервенирала за да заштити значителен број Руси кои живеат во Украина и да им обезбеди права.

На почеток