Свет

Макрон и Ле Пен одат во вториот круг

Актуелниот француски претседател Емануел Макрон води во првиот круг од претседателските избори со неколку процентни пред лидерката на крајната десница Марин Ле Пен.

Макрон ќе се соочи со Ле Пен во вториот круг на 24 април, во кој, според анкетите, најверојатно ќе победи, иако таа предност нема да биде голема.

Според француските медиуми, во првиот круг се преброени 97 отсто од гласовите, а Макрон има 27,35 отсто, додека Ле Пен е на 23,97, а на трето место е Жан-Лук Меланшон (Жан-Лук Меланшон) со 21,7 отсто од гласањето.

Резултати по 97% од гласовите: Макрон 27,35%, Ле Пен 23,97%

– Ги повикувам сите, вклучително и оние кои не гласаа за мене во првиот круг, да застанат со нас во вториот круг. Препуштајќи се на популизам и ксенофобија, ова не е Франција – изјави синоќа Макрон откако прогласи победа во првиот круг гласање.

На почеток