Свет

Рама: Бугарија добива поддршка да ја дестабилизира Македонија, а тоа води до раздор

„Жал ми е за Европската унија и се надевам дека можеме да им помогнеме. Се обидов да им кажам некои работи на состанокот и ќе го споделам со вас. Добро и лошо е што сме тука, се чувствуваме добро затоа што сме Европејци и да се биде таму е нашата суштина, но јас се чувствувам лошо затоа што никој не не слуша така, туку како гости. Ние сме во поделена куќа и загрижувачки е што и за време на пандемијата, која беше глобална, доведе до лоши последици. Ниту пандемијата или војната не успеаја да ги обединат Европејците. Од една страна, мислам дека направивме многу за да ја поддржиме идејата на Макрон, да ја постигнеме политичката цел. Се надеваме дека во одреден момент ќе станеме членови. во Европа ќе ни овозможи сите да бидеме заедно во еден дом, како едно семејство“, рече Рама.

Тој додаде дека Северна Македонија била главна тема, која 17 години чека на отворање на преговорите и го сменила името, што не довело до никаков напредок.

„Не е само Бугарија во прашање, тоа е проблем, но не е само Бугарија. Европската унија е уморна од проширувањето. Таа стана повеќе инструмент за поединечни членки да запрат нешто. Приказната со Бугарија е срамота и една земја ги краде шансите за пристапни преговори со другите членки. Излезе дека една земја наметнува нешто свое а другите членки не можат ништо да направат околу тоа. Знаеме дека Бугарија добива поддршка да ја дестабилизира Северна Македонија, а тоа води до раздор. Нема да го чекаме Годо. „Ние на Балканот нема да се откажеме и ќе продолжиме да работиме и еден ден ќе станеме членки на Европската унија“, додаде Рама.

Тој додаде дека граѓаните на Косово не можат слободно да се движат во Европа и само ним им е забрането да се движат.

„Србија не е во позиција да ги прифати сите тие санкции толку брзо, што може да доведе до контраефект. Кој ќе плати за тоа? Тоа е европска агенда за Србија, но тоа ќе го почувствуваат народите на нашите земји. Не ни требаат војна и тензии.во регионот.

На почеток