Свет

Петков поднесе оставка од кабинетот

Премиерот Кирил Петков поднесе оставка од Владата.

Петков рано изутрината пристигна во зградата на Министерскиот совет, придружуван од обезбедувањето, без коментар.

Владата падна по гласањето за недоверба на 22-ри јуни. За недоверба изгласаа 123 пратеници, против беа 116. Воздржани немаше. Гласањето го поднесе ГЕРБ поради економските неуспеси на владата. Шефот на државата ќе ги започне консултациите со пратеничките групи за врачување на мандатот за формирање нова влада откако премиерот ќе поднесе оставка од актуелната влада во Националното собрание.

Кирил Петков веќе неколку пати изјави дека ќе се обиде да формира нов кабинет, откако му врачи мандат од претседателот на „Продолжуваме со промената“. Според него, главниот состав ќе биде ист.

На почеток