Актуелно

Постои можност Грција да ги врати ковид мерките

Грција би можела повторно да воведе ограничувања и мерки за борба против коронавирусот наесен, „ако е потребно“, рече во понеделникот министерот за здравство Танос Плеврис, со оглед на порастот на позитивните случаи и реинфекции инфекции.

Оваа вест министерот ја соопшти за локалните медиуми откако Националната здравствена организација (ЕОДИ) објави 12 смртни случаи и вкупно 9.064 случаи на инфекција со коронавирус – 7.682 нови и 1.382 реинфекции инфекции.

Плеврис рече дека притисокот врз јавното здравство се очекува наесен, кога властите би можеле да одлучат за низа „благи“ и насочени мерки кои се однесуваат на одредени групи.

Сепак, тој додаде дека сегашниот шести бран на коронавирус, за кој рече дека е очекуван поради движењето во Европа, не врши притисок врз националниот здравствен систем на Грција.

Во меѓувреме, во интервјуа за локалните медиуми, професорот по инженерство за животна средина Димостенис Сариџанис рече дека очекува дневниот број на случаи да достигне 25.000 до 15 јули, кога се смета дека сегашниот бран е на својот врв.

Иако беше укинато носењето маски, грчкиот министер за здравство посочи дека останува индивидуалната одговорност и ги советуваше луѓето да носат маски во преполни простори и во затворени објекти.

На почеток