Актуелно

Јасна порака од седницата на Советот за безбедност на ОН: „Прекинете со се“

Сите воени дејствија кои ја загрозуваат нуклеарната безбедност на нуклеарната централа во Запорожје треба веднаш да се прекинат. Ова го изјави генералниот директор на Меѓународната агенција за атомска енергија (МААЕ), Рафаел Гроси на седницата на Советот за безбедност на Обединетите нации.

„Секоја воена акција што ја загрозува нуклеарната безбедност, како и нуклеарната безбедност на електраната, мора веднаш да престане“, рече Гроси во видео обраќањето до учесниците на состанокот, пренесе ТАСС.

Како што рече Гроси, МААЕ во моментов не гледа директна закана за нуклеарната безбедност во нуклеарната централа Запорожје по гранатирањето на нејзините простории.

Тој посочи дека, според прелиминарните проценки на експерти на МААЕ, нема директна закана за нуклеарната безбедност поради гранатирање на електраната или други воени дејствија. Сепак, како што додаде, ситуацијата може да се промени во секој момент.

Тој исто така нагласи дека во последно време безбедносната состојба во СИ Запорожје нагло се влошила поради гранатирањето во близина на станицата.

Гроси повика на „итен прекин на непријателствата и организација на посета на мисијата на МААЕ на нуклеарната централа Запорожје што е можно поскоро“, пренесува РИА Новости.

На почеток