Актуелно

Четиринаесет кутии пронајдени на имотот на Трамп содржеле доверливи документи

Американското Министерство за правда објави преработена верзија на правниот документ што доведе до пребарување и запленување на доверливи владини документи од страна на ФБИ.

Запленети се документи од домот на поранешниот претседател Доналд Трамп во Флорида.

Документот открива нови детали за доверливите документи што Трамп ги чувал во својот дом во Мар-а-Лаго до јануари оваа година, од рачно напишаните белешки на претседателот до информации за националните разузнавачки извори, објави „Гласот на Америка“.

Четиринаесет од 15-те кутии пронајдени на имотот на поранешниот претседател содржеле доверливи документи, соопшти ФБИ во поднесокот со кој се оправдува налогот за претрес на имотот на Трамп.

Реактираниот документ од 38 страници содржи дополнителни детали за тековната кривична истрага, која му донесе нова правна опасност на Трамп бидејќи тој ја поставува основата за уште една претседателска кандидатура.

Според „Гласот на Америка“, објавената верзија го отсликува степенот на чувствителност на владините документи пронајдени во Мар-а-Лаго и открива дека ФБИ било загрижено дека документите се наоѓаат таму илегално.

На почеток