Свет

Последниот рудник за јаглен во Норвешка наместо до 2023, ќе работи до 2025 година

Последниот рудник за јаглен во Норвешка на архипелагот Свалбард требаше да биде затворен следната година, но сега ќе остане во функција до 2025 година, бидејќи енергетската криза во Европа ги натера земјите да го продолжат животот на загадувачките технологии, пишува Фајненшл тајмс.

„Порано немаше можности за профитабилен бизнис. Меѓутоа, сега ситуацијата е поинаква“, вели Анет Малм Јустад, претседател на Store Norska.

Oдржувањето на рудниците за јаглен е во спротивност со наводните зелени акредитиви на Норвешка, бидејќи го балансира нејзиниот статус како најголем производител на нафта и гас во Западна Европа со инсистирање на еколошки решенија како електричните автомобили.

На почеток