Магазин

Интел ја најави најмоќната графичка картичка – Arc A770

Извршниот директор на Интел, Пет Гелсинџер, ја најави најмоќната графичка картичка од серијата Arc – Arc A770

За време на настанот Intel Innovation, беа откриени цената и датумот на издавање на графичкиот процесор. Потврдено е дека Intel Arc A770 ќе се појави на пазарот на 12 октомври за 329 долари. Со ваква цена, Arc A770 е сместен во ценовна карта од серијата RTX 3060, од ​​која би требало да биде подобар во однос на перформансите.

„Долго време гледавме графички процесори во опсег од 200 до 300 долари, но она што се случи во последните неколку години е дека тие станаа супер скапи. Треба да бидете фрустрирани затоа што губите како гејмерска заедница, а денес ние го поправаме тоа“, рече Пат Гелсинџер, извршен директор на Интел.

Intel ARC A770 доаѓа со 8GB и 16GB GDDR6 видео меморија (Limited Edition), 32 Xe јадра (што одговараат на 4.096 Stream процесори), 32 единици за следење зраци и такт од 2100 MHz. TDP на картичката е 225 W.

Според мерењата обезбедени од Интел, Arc A770 нуди до 65% подобри перформанси за следење зраци од неговиот конкурент. Arc A770 ќе користи интелигентна технологија за интелигенција, наречена Xe Super Sampling (XeSS). Станува збор за технологија со отворен код која ќе биде поддржана од наслови како Gotham Knights, Hitman 3, Ghostwire Tokyo, Shadow of the Tomb Raider, Death Stranding итн.

Картичките Arc A770 веќе се испратени до рецензентите за тестирање.

На почеток