Свет

Германскиот Дедо Мраз на детските писма ќе одговара и на украински јазик

Отсега, украинските деца, доколку испратат писмо до Дедо Мраз во поштата во југозападното германско село Свети Николаус, можат да добијат одговор на нивниот јазик. Свети Николаус е село во германската провинција Сар, на границата со Франција, и е единственото место во Германија што го дели името со германското име за Дедо Мраз.

Во селото има пошта во која децата од целиот свет му испраќаат писма на Дедо Мраз повеќе од 50 години. Германскиот Дедо Мраз само неодамна почна да одговара на украински, изјави за агенцијата dpa Сабине Гереке, шеф на таа поштенска кампања.

Украински деца кои испраќаа писма сега во Германија

Од 3.000 писма испратени до Дедо Мраз, триесетина од нив се на украински, од деца кои моментално се во Германија. Герек рече дека очекува повеќе украински писма во наредните недели.

Во изминатите години на писмата на украинските деца се одговараше на руски, но „веќе не“, нагласи Гереке. Децата добиваат одговори на шпански, француски, италијански, англиски и кинески.

Дедо Мраз ќе почне да им одговара на 2 декември. Неговите џуџиња минатата година одговориле на рекордни 30.711 писма од 43 земји.

На почеток