Свет

(ЖИВО) “Јас сум Србин и се овде е мое!”: Почна големиот народен митинг на косовските Срби!

Со пеење на химната „Божја правда“ почна големиот народен собир во Северна Митровица, а целиот град беше украсен со српската тробојка.

Насобраните граѓани носат транспаренти „Сите сме Ненад Ѓуриќ“, „Доста ни е од теророт на Курти!“, „Една држава имаме – СРБИЈА!“, За доброто на нашите деца – НЕМА ПРЕДАВАЊЕ!“, „Зошто Србите немаме право на слобода на движење?“, „Јас сум Србин и се е мое овде“, „Европа, дали нашите деца имаат право на слобода“…

Потпретседателот на Српската листа Игор Симиќ денеска ги повика сите Срби од Косово да дојдат на состанокот закажан за пладне во северниот дел на Косовска Митровица и да испратат пораки за мир, нагласувајќи дека оставките на српските претставници во институциите во Приштина се неотповикливи, но и дека има простор за дискусија.

Симиќ рече дека и Србите во Косово се разочарани од неадекватните реакции на меѓународната заедница на потезите на Приштина.

Во своите анемични најави, ЕУ ја повикува Приштина да формира ЗСО“, рече Симиќ.

Тој објасни дека идејата за напуштање на институциите не потекнува од вчера и дека претходно му предложиле на претседателот Александар Вучиќ да го стори тоа.

Пред митингот утрово се одржаа седници на месни собранија на четири општини на север, на кои градоначалниците и советниците поднесоа оставки.

На почеток