Магазин

Објавени победниците за европски престолнини на паметниот туризам за 2023 година

Европската комисија ги објави овогодинешните победници на натпреварот за европска престолнина на паметниот туризам за 2023 година. Најдобри дестинации за паметен туризам се Пафос и Севилја, а Крањ од Словенија е избрана за најдобра европска дестинација за извонредност во 2023 година.

Овие две иницијативи на ЕУ имаат за цел да промовираат дестинации за нивните паметни и одржливи туристички практики. Натпреварот за европска престолнина на паметен туризам признава извонредни достигнувања во четири специфични категории. Тоа се пристапноста, одржливоста, дигитализацијата како и културното наследство и креативноста.

Европската дестинација за извонредност се однесува на помалите туристички дестинации кои можат да ги покажат своите извонредни достигнувања за одржливост и да инспирираат други туристички дестинации во нивната зелена транзиција. Натпреварите беа отворени за дестинации низ ЕУ, како и за земји кои не се членки на ЕУ кои учествуваат во програмата COSME.

Европските паметни туристички престолнини ќе имаат корист од поддршката за комуникација и брендирање во текот на 2023 година. Дополнително, европската дестинација на извонредност ќе биде позиционирана како пионер на одржливиот туризам посветен на целите на Европскиот зелен план. Во текот на годината, Крањ како најдобра европска дестинација за извонредност во 2023 година ќе добие професионална поддршка за
комуникација и брендирање на ниво на ЕУ.

Foto: José Fuste Raga/Corbis

На почеток