Актуелно

Левица ја оспори двојазичноста на полициските униформи: Владата го омаловажува македонскиот јазик

Политичката партија Левица поднесе иницијатива до Уставниот суд за оценување на уставноста и законитоста на уредбата со која Владата практично воведува двојазичност на униформите на полицијата, соопшти денеска портпаролот на Левица, Реџеп Исмаил.

– Сметаме дека ваквата уредба како општ подзаконски акт на Владтаа е во спротивност со Уставот, со други општи подзаконски акти, со Законот за јазици, Законот за внатрешни работи, како и со Законот за полиицјата.

Постојат многу формално-правни и материјално-правни причини овој акт на владата да биде целосно укинат и тоа е образложено во нашата иницијатива поднесена до Уставниот суд.

Би сакал да нагласам дека ова е уште едно деградрање на македонскиот јазик и удар врз македонскиот идентитет, практично Владата не само што го миноризира македонскиот јази и го деградира макеонскито идентитет под притисок на меѓународните односи, односно прифаќање на великобугарските шовинистички барања, туку самоиницијативно без да биде притисната од никого од надвор со умисла прави омаловажување на македонскиот јазик ки го става во подредена позиција, а тоа адиректно го нарушува македонскиот идентитет, истакна Исманил.

На почеток