Свет

Брнабиќ до Ескобар: Каков договор/резолуција да следиме? Или само да го следиме хороскопот за да ги погодиме вашите желби

Премиерката Ана Брнабиќ му одговори на Габриел Ескобар кој се противи на враќањето на српската војска на Косово и Метохија.

„Гледам дека мојот пријател Габе Ескобар е уште еден политичар кој е категорично против актуелните резолуции на Советот за безбедност. Тој ја презеде улогата на Советот за безбедност и едногласно со својот глас, заедно со МНР на Германија и министерката за тишина фон Крамон, познати и како известувачи на ЕП за Косово*, ја поништи Резолуцијата 1244 на Советот за безбедност на ОН“, рече Брнабиќ.

Нема потреба ОН да организира седници на Советот за безбедност, како мерка за штедење, оваа Тројка отсега ќе одлучува за сите глобални прашања, вели таа.

„Едно прашање, ако можам (со должно извинување до овие големи лидери) – дали резолуцијата 1244 на Советот за безбедност на ОН веќе не важи (бидејќи не ви се допаѓа, и затоа кому му е грижа за тоа), и ако не постои Бриселскиот договор (како што вели Курти, а вие големи лидери никогаш не сте ги негирале неговите зборови) и ако Вашингтонскиот договор не е ништо друго освен минато (едноставно веќе не е во мода), а Повелбата на ОН не важи за Србија (бидејќи, повторно, вие , големи лидери, мислите дека не е потребно) – тогаш каков договор/резолуција/принцип треба да следиме? Или само да го следиме хороскопот за да ги погодиме вашите желби и да помогнеме да се зачува мирот во светот? Ви благодарам за вашето време – можам само замислете колку е тешко да се управува светот наместо ОН“, напиша Брнабиќ на Твитер.

На почеток