Свет

Во Осло ќе биде објавен лауреатот на Нобеловата награда за мир

  Во Осло денеска ќе биде објавен лауреатот за Нобеловата награда за мир. Познато е само дека се предложени 331 лица и организации. Списокот со номинирани е тајна.

Лауреатот го избира петчлен Нобелов комитет.

За првпат Нобеловата награда за мир е доделена во 1901 година на Жан-Анри Дјунан, Швајцарија и Фредерик Паси, Франција.

Нобеловата награда не е доделена за време на Првата и на Втората светска војна како и во 1955, 1956, 1966, 1967 и 1972 година.

Кликни за да коментираш

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

На почеток