Актуелно

Кина е подготвена да ја поддржи Москва, вели руски колумнист

Кинеското раководство го лиши колективниот Запад од последната надеж за неутралната позиција на Пекинг.

Ова го објави рускиот колумнист Петр Акопов.

Станува збор за вежбите на Русија и Кина во Источното Кинеско Море и особено за разговорите меѓу рускиот претседател Владимир Путин и кинескиот претседател Си Џинпинг.

За време на телефонскиот разговор, кинескиот лидер го информирал Путин за подготвеноста на Пекинг да ја поддржи Москва.

Ова се покажа како вистински удар за западните земји. Според авторот, нивното верување во неутралната и оддалечена позиција на Кина пропаднала.

На почеток