Актуелно

Наместо да ги кремира, сопственичка на погребално претпријатие продавала делови од тела на починати

Поранешната сопственичка на погребално претпријатие во САД, Меган Хес, беше осудена на 20 години федерален затвор поради секција на околу 560 трупови и продажба на делови од тела без дозвола.

Нејзината мајка, Ширли Кох (69), која била задолжена за секција на телото, е осудена на 15 години затвор, пренесува Ројтерс.

Федералниот истражен случај беше покренат по серијата истражни написи на Ројтерс за нерегулираниот пазар за делови од телото во САД.

Во САД е нелегално да се продаваат органи како што се срца, бубрези и тетиви за трансплантација, тие мора да се донираат.

Продажбата на делови од телото како што се главите, рацете и рбетот за употреба во истражување или образование – за што Хес беше осудена – не е регулирана со федералниот закон.

Хес ги извршила злосторствата, велат обвинителите, кога ги измамила роднините на починатиот и ги лажела за кремирање, а всушност ги сечела телата и ги продавала деловите без дозвола.

Компаниите за обука на хирурзи и другите фирми кои ги купиле рацете, нозете, главите и торзото не знаеле дека биле добиени со измама, велат обвинителите.

На нејзиниот погребен дом, Хес им наплаќаше на семејствата до 1.000 долари за кремирање што никогаш не се случило, рекоа обвинителите, и на некои луѓе им понуди бесплатни кремирање во замена за донација на телото.

Во нивното поднесување до судот, обвинителите ја опишаа шемата за трговија со делови од телото како еден од најзначајните случаи од ваков вид во поновата историја на САД.

Дваесет и шест жртви го опишале својот ужас кога откриле што се случило со нивните најблиски.

„Нашата слатка мајка, ја распарчија и и ги продадоа рамениците, рацете и колената“, рече Ерин Смит, една од жртвите.

Обвинителите за време на судењето рекоа дека Хес и Кохда лажеле повеќе од 200 семејства, кои добиле кремирана пепел измешана со остатоци од разни трупови.

На почеток