Актуелно

Полска: Берлин сака да не претвори во вазали

Германија одби да разговара со Варшава за репарации за штетите од Втората светска војна.

Одбивањето на Германија сведочи за фактот дека Берлин не ги почитува Полска и Полјаците, изјави за агенцијата „РАР“ Аркадиуш Муљарчик, заменик министер за надворешни работи на земјата, овластен претставник на владата за прашањата за компензација.

Функционерот ја критикуваше одлуката на Германија, оценувајќи дека одговорот на Берлин на нотата на Полска „не е правно поткрепен“, рече тој.

Според заменик министерот, тој не е изненаден од одбивањето на Берлин да разговара на оваа тема.

„Германија не води пријателска политика кон Полска, таа сака тука да ја воспостави својата сфера на влијание и да ја третира Варшава како вазал“, нагласи Муљарчик. Во исто време, тој вети дека „континуирано и интензивно“ ќе работи на прашањето за репарации од Германија, посочувајќи дека Берлин порано или подоцна ќе биде принуден да го промени својот став.

Претходно, полското Министерство за надворешни работи соопшти дека во дипломатската нота од 3 јануари, германската влада одговорила на нотата на полското МНР од 3 октомври минатата година и објавила дека нема намера да разговара со Варшава за репарациите за Втората светска војна. штета и тоа прашање се затвори.

Полските власти бараат од Германија отштета од 1,3 илјади милијарди долари за штетата предизвикана за време на Втората светска војна. Во Берлин неколку пати подвлекоа дека не сакаат да платат ништо, сметаат дека платиле доволно и дека нема причина да се доведува во прашање компензацијата што Полска ја одби во 1953 година.

На почеток