Македонија

Бујар Османи ќе плати 100.000 евра за пиар активности

Министерството за надворешни работи (МНР) ќе потроши околу 100.000 евра за пиар активности за претседавањето на Македонија со Организација за безбедност и соработка на Европа (ОБСЕ). Македонија од 1 јануари го започна претседавањето со ОБСЕ, најголемата светска регионална безбедносна организација која опфаќа 57 држави учеснички од Европа, Северна Америка и Азија. За таа цел склучен е договор со Друштвото за менаџмент и консултантски активности агенција „Рејтинг СП-М“ ДООЕЛ за 6.100.000 денари . Во тендерот стои дека се потребни услуги за стратешки комуникации во пресрет на претседавањето со ОБСЕ.

МНР троши народни пари на пиар агенција и покрај тоа што Министерството има своја служба за односи со јавност, а исто така и во Владата се вработени и ангажирани лица за пиар, фотографи и сниматели.

Според Електронксиот систем за јавни набавки, тендерот е објавен на 29 септември 2022, јавното отворање на понудите било на 1 ноември, а одлуката за избраниот победник на тендерот е донесена на 12 декември.

Од Министерството за надворешни работи велат дека покривањето на голем број работи во врска со претседавањето со ОБСЕ подразбира значително зголемени комуникациски потреби и заради тоа низ транспарентна тендерска постапка ангажирале посебен економски оператор.

На почеток