Актуелно

Најавен е нов протест: „Нема зборови што доволно би го осудиле тој што пука во деца“

Ги отстранивме блокадите, но нашиот протест не заврши, рече градоначалникот на Штрпце, Далибор Јевтиќ.

Тој најави нов протест на граѓаните на вториот ден од Божиќ во Штрпце, напладне, пред Центарот за култура.

Јевтиќ ги објасни и причините за отстранување на барикадите. Тој наведува дека граѓаните побарале КФОР и косовската полиција да го зголемат присуството со два постојани пункта во Драјковац и Јажинац, а по исполнувањето на тие услови, огромното мнозинство граѓани се согласиле да се разотидат, јавува Радио КиМ.

Заедно со силните критики за косовскиот премиер Албин Курти, тој ја оцени неговата осуда за нападот во Готовуша како лицемерна, со оглед на тоа што Курти во својата порака навел дека биле нападнати „двајца граѓани на Косово“.

Јевтиќ се осврна и на оние кои, според него, „ја користеле ситуацијата за да го свртат вниманието кон себе со лаги“, а со тоа се осврна на тврдењата дека тој, како градоначалник, наводно вршел притисок врз граѓаните да ги напуштат барикадите:

„На денешниот голем празник само ќе кажам – Господ да ти олесни, не си ја избрал ти твојата ситна душа, ти ја дадоа без да бараш, ти беше редот кога немаше други, подобри, “ изјави Јевтиќ.

Тој додаде дека „нема зборови на осуда кои доволно би го осудиле оној што пука во деца со Бадник“.

„И треба да зборуваме за причините за денешното ранување на српските деца во Готовуша. Жупанијата Сириница стана политичка цел на Албин Курти од моментот кога тој дојде на власт. Повеќе од една година трпиме на различни начини притисоци, апсења, затворање на српски институции. И пред една година утрото на Божиќ не чекаа долги цевки по куќите и улиците на Штрпце. Курти го отвори ловот на Србите со својата политика на омраза кон Србите“, рече Јевтиќ.

На почеток