Актуелно

Како да се заштитите од аерозагадувањето

Министерот за здравство Беким Сали на социјалните мрежи објави совети како граѓаните да се заштитат од загадениот воздух.

Носете маска за да го заштитите вашиот респираторен систем кога квалитетот на воздухот е лош и избегнувајте активности на отворено кога нивото на загадување е високо.

За време на високо загадување, држете ги прозорците и вратите затворени за да помогнете во спречување на загадувачите на надворешниот воздух да влезат во вашиот дом.

Здравата исхрана богата со овошје и зленчук може да помогне во зајакнувањето на вашиот имунолошки систем, што може да ве заштити од негативните ефекти на загадувањето.

Пиењето многу вода може да помогне да се исфрлат токсините од вашето тело и да се одржи вашиот респираторен систем здрав.

Наместо да вежбате на отворено, размислете да одите во вежбална или да вежбате дома кога квалитетот на воздухот е лош.

Да се пијат антиоксиданси, витамин Ц,Д, цинк и други витамини.

Ако имате веќе постоечка респираторна состојба, како што е астма, задолжително следете ги советите на вашиот лекар за управување со вашата состојба заштита од загадување

На почеток