Актуелно

Киев веќе нема сила, поразот е голем, вели советник на поранешниот претседател на Украина

Киев веќе нема сила и оружје да ги задржи своите позиции по предавањето на Соледар, изјави Олег Соскин, советник на поранешниот претседател на Украина, Леонид Кучма.

За тоа колку е голем поразот на Украина во Соледар зборуваше и политикологот Василиј Колташов.

„Битката во Донбас, вклучително и битките за заземање на Соледар, се претвори во сериозно исцрпување на режимот во Киев и доведе до големо трошење на работна сила и материјални ресурси. Значи, можеме да констатираме дека тие навистина потрошија многу резерви, но не би избрзал да кажам дека потрошиле сè. Иако, очигледно е дека имаат сериозен недостиг од тенкови и оклопни возила. Го изгубија во големи количини заедно со луѓе од резерва. Сепак, невозможно е да се заклучи дека непријателот е поразен“.

Како што наведе, тие сега алармираат и се обидуваат да добијат се што им треба од Западот за да го продолжат својот отпор.

„Факт е дека не случајно режимот во Киев покажа таква алчност за територии. Тој не штедеше луѓе, опрема, муниција, само да држи или окупира некои територии кои претходно беа ослободени од руските војници. Зошто тие се однесуваа така? Тие се плашат дека Западот ќе разбере дека ќе изгубат и ќе престане да ги поддржува. А во исто време се плашат од сериозните морални последици од нивните неуспеси. Соледар дава пример за таков неуспех“.

Тој истакна дека општеството на Украина почна да се заморува од непријателства.

„Затоа почна да врши специфичен притисок врз државниот врв, кога луѓето не веруваат во победа, не сакаат да учествуваат во непријателствата и ги поддржуваат. Што е најважно, Соледар покажа што може да се случи како деморализацијата на киевските војници“.

Како што рече, огромните загуби што ги претрпеа вооружените сили на Украина, пред сè, психолошки последици, бидејќи луѓето веруваа дека она што се зборува во пропагандата не е во корелација со практиката.

„Во реалноста, цели баталјони можат да исчезнат, загубите може да бидат огромни, по што се влева нов персонал. Излегува дека веќе се направени огромни жртви, во Донбас трпат неуспеси и големи човечки загуби.Ова почнува да ги деморализира и задната и предната линија на фронтот“.

На почеток