Свет

Британија: Русија веројатно ќе распореди мал број од своите нови борбени тенкови во Украина

Распоредена „Армата“?
Министерството за одбрана на Велика Британија ги објави најновите разузнавачки информации за војната во Украина.

Тие велат дека Русија веројатно размислува да распореди мал број од своите нови главни борбени тенкови Т-14 Армата во Украина.

Во декември се појавија слики од тенковите на полигон во јужна Русија, по тврдењата на провладините руски медиуми дека Т-14 се подготвуваат за распоредување во Украина, според британското разузнавање.

„Иако не е јасно дали Русија го преселила овој тип тенк во Украина, секое распоредување на Т-14 може да биде одлука со висок ризик за Русија. Доколку Русија го распореди Т-14, тоа најверојатно ќе биде првенствено за пропагандни цели“, соопштија британските разузнавачи.

Додаваат дека најверојатно биле произведени мал број тенкови и дека командантите нема да им веруваат во борбите.

Тенкот Т-14 е опремен со систем за заштита од беспилотни летала, напредни сензори и беспилотни летала. Неговиот заштитен оклоп обезбедува висока издржливост и може да издржи екстремни температури.

На почеток