Актуелно

Експерти од Камбоџа ќе обучуваат Украинци

Експерти од Камбоџа, чија земја се смета за една од најопфатените мински полиња, денеска водеа група украински војници низ минските полиња.

Тие се надеваат дека нивното децениско искуство ќе им помогне на Украинците во нивните напори да ги отстранат руските мини од нивната земја.

Камбоџанците, носејќи заштитни панцири, шлемови и визири, водеа група од 15 Украинци низ исчистените патишта низ поранешното бојно поле во северозападната провинција Батамбанг.

Капитенот Арсениј Дјаченко, кој го предводеше украинскиот тим, рече дека тренинзите досега биле „кратки и брзи“, но дека научиле добри лекции.

„Ова ќе биде од голема помош за расчистување на нашата област од руски мини“, им рече тој на новинарите на маргините на вежбата.

Камбоџа сè уште е преполна со нагазни мини по три децении војна и внатрешен конфликт што заврши во 1998 година, со околу 4 до 6 милиони неексплодирани убојни средства сè уште неексплодирани.

Во својот извештај за 2022 година, невладината организација „Монитор на копно“ ги наведе и Камбоџа и Украина меѓу деветте земји со „масовна“ контаминација од мини, што значи дека имаа повеќе од 100 квадратни километри неисчистени мински полиња.

На почеток