Свет

Чешката влада го преживеа гласањето недоверба

Чешката влада го преживеа обидот на опозицијата да ја собори преку гласање недоверба, нарекувајќи го потегот ПР трик за претседателските избори во земјата.

Очекувано, во средата навечер, по повеќе од 25 часа дискусија, предлогот не помина. За владата гласаа 102 пратеници, а недоверба на владата искажаа 81 пратеник.

Коалицијата на десниот центар од пет партии има 108 од 200 места во Долниот дом на парламентот и засега нема пукнатини во тој сојуз што би укажале дека владата е ранлива.

На почеток