Свет

Лајчак: Сметам на Финска

Специјалниот претставник на ЕУ за дијалог меѓу Белград и Приштина денеска ги пофали напорите на Хелсинки во контекст на нормализацијата на односите меѓу Белград и Приштина.

Лајчак се сретна со министерот за внатрешни работи на Финска, Пек Хависта, по што на Твитер објави заедничка фотографија со него и порача дека и во иднина смета на поддршката на Финска за нормализација на односите меѓу Белград и Приштина.

„Финска има историја на нормализирање на односите меѓу Косово и Србија и е многу заинтересирана за унапредување на напорите на Европската унија. Како таква, секогаш е задоволство да се разговара за актуелната ситуација со министерот за надворешни работи на Финска, Хависта. Сметам на континуираните иницијативи на Финска за поддршка на дијалогот“, напиша Лајчак на Твитер.

На почеток