Актуелно

Германски угостители: Ни недостигаат повеќе од 50.000 работници во рестораните, кафулињата и хотелите

Германските угостителски здруженија повикаа на аларм поради големиот недостиг на работници во таа подружница.

Повеќе од педесет илјади работници се исчезнати, бројката може да биде и поголема

„Во моментов ни недостигаат повеќе од 50.000 работници во рестораните, кафулињата и хотелите, а со доаѓањето на пролетта очекуваме дополнително зголемување на оваа бројка“, соопштија од државното стручно здружение на угостители и хотелиери Дехога.

Иако голем број работници кои бараа работа во друг сектор за време на пандемијата, како што се малопродажбата и логистиката, се вратија во угостителството, недостатокот на работници сè уште е голем проблем. Дехога има големи надежи за најавената имиграциска реформа на федералната влада и справување со недостигот на работна сила преку насочена имиграција.

Потребни ни се законски можности за насочен увоз на работна сила од земји надвор од Европската унија“, рече Дехога.


Синдикати: Условите се лоши, платите прениски

Претставниците на угостителскиот синдикат сметаат дека проблемот лежи во лошите услови за работниците во оваа гранка, пред се во ниските плати.

„Почетокот и крајот на дискусијата за доволно работници е прашање на платите на вработените во угостителството, кои често се на граница на минималната саатница или само малку повеќе од таа сума“, рече претседателот на синдикатот. на вработени во туристичката индустрија NGG Guido Zeitler.

Една анкета на NGG меѓу нејзините членови покажа дека две третини од вработените во туристичката индустрија не гледаат долгорочна перспектива во таа гранка. Цајтлер смета дека тоа долгорочно може да донесе дополнителни проблеми во угостителството и хотелиерството. Според него, минималните месечни плати во угостителството првично треба да изнесуваат најмалку 3.000 евра бруто.

На почеток