Актуелно

„Британската влада нема да го поддржи формирањето на српска енклава во Косово“, вели Кернс

Комитетот за надворешни работи на британскиот парламент одржа седница на која се разговараше за ситуацијата на Западен Балкан и политиката на Лондон кон овој регион.

Претседателот на тој комитет Алиша Кернс изјави дека британската влада нема да го поддржи формирањето на „српска енклава“ на Косово.

За време на седницата, како што може да се види на видеото што го објави на Твитер, Кернс рече „дека е загрижена поради француско-германскиот предлог за создавање енклава во стилот на Република Српска на Косово и Метохија“.

„Дали владата може да потврди дека се противи на вкоренување на етнонационализмот на Балканот? И дали во оваа смисла ќе ја блокираме Република Српска да собира пари на Лондонската берза, бидејќи тоа е исклучиво за финансирање на овие сецесионистички планови и амбиции?“, рече Кернс.

Таа потоа на Твитер напиша дека и било „олеснување“ што слушнала дека владата потврдила дека нема да го поддржи создавањето на „српска енклава“ на т.н. Косово.

„Клучно е дополнително да не воспоставуваме етно-национализам на Балканот“, рече Кернс.

Британскиот министер за Европа, Лео Дочерти, во својот одговор Кернс рече дека ја дели нејзината загриженост, но дека „не станува збор“ за српската енклава на север, т.н. на Косово.

„Продолжуваме тесно да соработуваме со партнерите за поддршка на нормализацијата на односите. Тоа го кажав во Белград и во Косово, кога го посетив таму на крајот на минатата година“, рече Докерти.

На почеток