Свет

Брнабиќ: „Republic Kosovo” е груба и непростлива грешка

Премиерката на Србија, Ана Брнабиќ денеска им се извини на граѓаните поради тоа што на веб-страницата на Владата на англиски јазик се појави текст каде Косово и Косово се преведени како “Republic Kosovo”.

Таа за РТС истакна дека тоа е груба и непростлива грешка.

Брнабиќ изјави и дека за таа грешка одговорни се интернет тимот и прес-службата на која и припаѓа интернет тимот.

„Тоа е груба, непростлива грешка на преведувачот, преведувач кој е во владата од 2001 година, не е на договор, мајстор на англиски јазик, виновен е тој, но и други што не провериле“ рече премиерката.

Таа нагласува дека последиците ќе ги сносат луѓето кои се одговорни бидејќи направиле груба и непростлива грешка, огромна дисциплинска повреда.

Таа посочува дека документот веднаш бил повлечен од веб-страницата на Владата на Србија, но и дека жали што дел од опозицијата го користи и продолжува да го споделува на социјалните мрежи и и дава можност на Приштина да го искористи против Белград.

На почеток