Актуелно

ЕК тужи осум земји членки до Европскиот суд на правдата, испратени се и две тужби против Хрварска

Европската комисија денеска испрати две тужби против Хрватска до Судот на ЕУ, едната поради нетранспонирање на директивата за енергија од обновливи извори, а другата поради непочитување на претходната судска одлука во врска со дивата депонија во Билјане Доњи.

Како што јави Хина, Комисијата, како дел од пакетот прекршување на правата на ЕУ за овој месец, ги упати случаите против Хрватска, Унгарија и Португалија до Судот на правдата на Европската унија со барање за воведување финансиски санкции за непренесување Директивата на ЕУ за енергија од обновливи извори во националното законодавство.

На тој начин, Комисијата презема правни чекори за да обезбеди развој на енергија од обновливи извори низ ЕУ и намалување на емисиите на стакленички гасови, енергетската зависност и високите цени. Земјите-членки беа обврзани да ја транспонираат долгата директива во нивните национални законодавства до 30 јуни 2021 година, што Хрватска, Унгарија и Португалија досега не го сторија и покрај претходните предупредувања.

Хрватска, Унгарија и Португалија се единствените преостанати земји-членки кои немаат поднесено корелација табела или објаснувачки документ во кој се наведува како секоја одредба од Директивата е транспонирана. Затоа, Комисијата го упатува случајот против тие земји-членки до Судот на правдата на Европската унија.

Директивата за енергија од обновливи извори, усвоена во 2018 година, обезбедува правна рамка за развој на енергија од обновливи извори во областа на електрична енергија, греење и ладење и транспорт во ЕУ во текот на оваа деценија.

Таа поставува обврзувачка цел на ЕУ за добивање најмалку 32 отсто од енергијата од обновливи извори до 2030 година и мерки за обезбедување профитабилност на поддршката за енергија од обновливи извори и поедноставување на административните процедури за проекти од областа на обновливите извори на енергија.

Комисијата одлучи повторно да го упати случајот против Хрватска до Судот на правдата на Европската унија затоа што тој не е целосно усогласен со пресудата на Судот од 2 мај 2019 година. Во таа пресуда, Судот утврди дека Хрватска не ги исполнила своите обврски според Рамковната директива за отпад во врска со дивата депонија во Билјане Доњи.

Тужби против осум члена

Европската комисија денеска соопшти дека до Судот на правдата ќе поднесе тужби против осум земји членки на Европската унија, поради недоволно спроведување на директивите на ЕУ за заштита на укажувачите.

Комисијата најави дека ќе поднесе тужби против Чешка, Германија, Естонија, Шпанија, Италија, Луксембург, Унгарија и Полска.

Како што е наведено, тие земји немаат имплементирано правила насочени кон обезбедување ефективни канали на укажувачите кои работат во јавниот и приватниот сектор за доверливо известување за прекршување на правилата на ЕУ, пренесува Ројтерс.

На почеток