Македонија

Стејт департмент: Најмалку 150 Македонци им се приклучиле на терористите во Сирија и Ирак

Во извештајот на Стејт департментот за тероризам во 2017 година, се наведува дека Македонија соработувала со САД во антитерористички операции, како и дека е членка на Глобалната коалиција за пораз на Исламска држава.

„Македонските власти процениле дека припадници и симпатизери на Исламска држава го оддржуваат присуството во земјата, а Министерството за внатрешни работи и разузнавачката агенција проценуваат дека најмалку 150 македонски државјани патувале за да се приклучат на терористичките групи во Сирија и Ирак“, се наведува во извештајот на Стејт департментот.

Како што се додава во извештајот, од нив 30 се убиени, 40 и натаму се наоѓаат во тие зони, додека 80 се вратиле во Македонија.

Кликни за да коментираш

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

На почеток