Актуелно

Медиумите открија: Фаучи излажа, а тука е и „Гејтс“

Протечените мејлови покажуваат дека американскиот епидемиолог д-р Ентони Фаучи нарачал научен труд за да ја побие теоријата дека Ковид-19 протекол од лабораторија.

Како што се испостави, тие мејлови дојдоа од 2020 година, а осум недели подоцна, Фаучи застана до американскиот претседател Доналд Трамп на прес-конференција во Белата куќа и го наведе тој документ како доказ дека теоријата за протекување на вирусот од лабораторија во Вухан е неверојатна. .

Како што пишува „Њујорк пост“, тој истовремено се преправал дека нема никаква врска со тоа дело и дека не ги познава авторите.

На 17 април 2020 година, на прашањето дали вирусот можел да дојде од кинеска лабораторија во Вухан, Фаучи рече дека тоа не е можно, мислејќи на трудот со наслов Проксималното потекло на САРС-КоВ-2, кој беше испратен до Фаучи за уредување во форма на нацрт и повторно за конечно одобрување, пред да биде објавено во списанието „Нејчр медисин“ на 17 февруари 2020 година.

Трудот е напишан четири дена откако Фаучи и неговиот Национален институт за здравје (НИХ), Френсис Колинс, разговарале со четворицата автори за извештаите дека „Ковид-19“ можеби протекол од лабораторија во Вухан и можеби бил намерно генетски конструиран.

Поткомитетот за надзор на Домот во неделата објави мејлови во кои коавторот д-р Кристијан Андерсен, признава дека Фаучи го принудил да напише труд чија цел е да ја побие теоријата за истекување на лабораторија.

Џереми Фарар, тогашен шеф на британската непрофитна организација Wellcome Trust, која има историски врски со фармацевтската индустрија и фондацијата Гејтс, во декември минатата година ја доби улогата на главен научник во Светската здравствена организација.

Фарар испрати е-пошта во која бара терминот малку веројатно да се замени со неверојатно во весникот во реченица за потеклото на вирусот што протекува од лабораторијата, која гласи: Малку е веројатно дека САРС-КоВ-2 се појавил преку лабораториска манипулација со постоечки САРС поврзан со коронавирус.

Прашањето зошто Фаучи отиде до толку за да го прикрие потеклото на Ковид-19 е главен фокус на комитетот предводен од републиканците.

На почеток