Коментари

Кирјаковски: Апартхејд е кога под присила и заплашување со парични казни власта се обидува идентитетски да убие еден народ

Професорот по психологија и когнитивни науки Атанас Кирјаковски ја коментира најавата од власта дека до следниот февруари мора да се сменат пасошите, личните карти, возачките дозволи и регистарските таблички со обележја на Република Македонија, како обврска од Преспанскиот договор, кој не доби поддршка на пропаднатиот референдум од 30 септември 2018 година.

„Апартхејд е кога под присила и заплашување со парични казни власта се обидува идентитетски да убие еден народ. Иако мнозинството Македонци го отфрлаат т.н. „Преспански договор“, режимов упорно и постепено ги брише нашите симболи и обележја, кршејќи ги нашите идентитетски права“, вели Кирјаковски.

На почеток