Магазин

(ВИДЕО) Виртуелна водителка чита вести на црногорски медиум

Читателите на порталот „Дан“ од Подгорица од крајот на јули секој работен ден читаат вести во форма на информативна емисија на виртуелна водителка Ана А.И.

Нема презиме. Има убава шминка, главно правилна дикција и без нервоза.

Уредникот на порталот Дан, Мили Прелевиќ, за Радио Слободна Европа (РСЕ) објаснува дека новинарите ја пишуваат веста, а потоа Ана А.И.

Проектот, прв од ваков вид во Црна Гора, беше направен со помош на генеративна вештачка интелигенција (AI), технологија која може да произведе различни типови на содржина, вклучувајќи текст, слики, аудио и синтетички податоци.

Придобивката од вештачката интелигенција зависи од употребата

Употребата на вештачката интелигенција во новинарството покренува бројни прашања, пред се во областа на етичката употреба.

Михаило Баковиќ, експерт за вештачка интелигенција, вели дека вештачката интелигенција е корисна алатка за продуктивност, но опасна доколку се најде во рацете на некој кој има намера да произведува пропаганда во огромни количини.

„Употребата на вештачката интелигенција сама по себе не е проблематична, се додека уредувачката политика на медиумите применува високи етички стандарди и не дозволува злоупотреба на овие технологии“, изјави Баковиќ за RSE.

Според него, потребно е човек секогаш да ја верификува содржината и да го има последниот збор при објавувањето.

„Да речеме само, Дан никогаш не треба да објавува содржина генерирана од вештачка интелигенција без прво уреднички преглед. Ова би било опасно и затоа што модерните системи за генерирање вештачка интелигенција имаат мала тенденција да „халуцинираат“, односно да генерираат изјави кои се неточни“.

Прелевиќ: Нашата водителка е речиси совршена

Мили Прелевиќ, уредник на порталот Дан, кој прв во Црна Гора ја користел оваа технологија, предностите на овој модел на работа ги гледа во совршенството на презентацијата на Ана.

„Ana AI не е несигурна, не губиме време на шминка, не ни треба снимател. Ние избираме дали ќе биде сина или црна, што ќе облече. Со мали корекции на дикција, тоа што ќе му го дадам на виртуелниот најавувач, знам дека ќе биде совршено прочитано“, вели Прелевиќ за РСЕ.

Од друга страна, новинарката и водителка на телевизијата „Вијести“, Данијела Ласица вели дека без оглед на грешките на водителот, новинарството без човечки емоции би било страшно и опасно.

На почеток