Свет

Важна е улогата на парламентите во процесот на пристапување на земјите од Западен Балкан, порачаа Соботка и Лемрт

Приближувањето на државите од Западен Балкан е во јасен европски интерес, но пред пристапувањето на земјите од регионот, мораат јасно да се изјаснат за основните вредности на ЕУ и да се спроведат внатрешни реформи, оценуваат претседателот на австрискиот парламент, Волфганг Соботка, и претседателот на фондацијата „Конрад Аденауер“, Норберт Ламерт.

Европскиот парламент, како и националниот парламент во тој процес ќе играат важна улога бидејќи мораат да внимаваат да ги исполнат пред пристапните критериуми, рекле Соботка и Ламерт на собир во Виена, под називот „Пристапна перспектива за Западен Балкан – улогата на парламентите“.

Кликни за да коментираш

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

На почеток