Македонија

ДУИ го враќа Груевски оти во него го гледа спасот, а притисоци во судството се вршат преку двајца членови на Судски, обвини албанската опозиција

Преку членот на Судски совет, Миљазим Мустафа, ДУИ врши притисоци во судството. Според Ардиан Демири од Европскиот сојуз за промени, членот на Судски, претходно бил советник на тројца министри за правда од редовите на ДУИ. Мустафа, пак, иницираше разрешување на Беса Адеми. Демири го спомена и Селим Адеми, исто така член на Судски совет, кој претходно бил секретар на Општина на Гостивар и советник во Минситерството за правда кога министри биле од ДУИ.

„Холандскиот амбасадор директно реагираше на средбата со Али Ахмети за политичките притисоци врз претседателката на Врховен суд, бидејќи таа не потклекла врз притисоците за враќање на Никола Груевски во земјата. Реагираше и Агелер, која изјави дек Судски совет не ги исполнил законските обврски, а граѓаните заслужуваат подоборо“, рече Демири од Европскиот сојуз на промени.

Според него, најскандалозен извештај за работата на Судски совет имало годинава.

На почеток